Snoezle

Mobiel snoezelen met Snoezle

Mobiel snoezelen met Snoezle

Met ‘Snoezle’ biedt Pilipili Productontwerp NV uit België een oplossing om mobiel te snoezelen: een multi-sensorische beleving voor personen met een mentale beperking of dementie. Snoezle bestaat uit een tentje met digitaal

bedrukte afbeelding en een geluids- en lichtmodule. In het CrossCare-project is gekeken naar mogelijk nieuwe toepassingen van Snoezle in de zorgsector.

Snuffelen en doezelen

Het werkwoord ‘snoezelen’ is een combinatie van snuffelen en doezelen. Het wordt al meer dan 40 jaar toegepast in de zorgsector. De activiteit wordt met name aangeboden aan mensen met een verstandelijke beperking of gevorderde dementie. De cliënt wordt gedurende kortere of langere tijd in een ruimte gelegd waar gedempte lichteffecten, beelden en geluiden een prikkelende of kalmerende invloed uitoefenen.

Snoezelen gebeurt veelal in een snoezelkamer. Snoezle brengt de snoezel-ervaring op een mobiele manier tot bij de gebruiker, in zijn of haar vertrouwde omgeving.

Een belevingstent
om te snoezelen

Snoezle biedt een oplossing om mobiel te snoezelen. Het is een belevingstent, voorzien van een grafische opdruk, 370 led-lampjes, een geluidsmodule en voorzieningen en extra accessoires om op te hangen, zoals tactiele elementen. Met deze elementen wordt een multi-sensorische beleving gecreëerd.

Snoezle heeft verschillende thema’s. Zo kan er gesnoezeld worden in het bos, onderwater of aan de kust. Elk thema heeft een prikkelende doch rustgevende 360 graden beleving. Per thema is een geluidsscene samengesteld die de beleving nog realistischer maakt. Subtiele achtergrondgeluiden in combinatie met specifieke geluidsfragmenten brengen de gebruiker in de perfecte snoezelsfeer. De volledige rand van de Snoezle is voorzien van leds die samen een lichtshow brengen. Deze show is volledig gesynchroniseerd met de audio en op maat gemaakt per thema.

Het opzetten van de Snoezle bestaat uit drie stappen: het openvouwen, het bevestigen van de module en verbinding maken met stroomkabel of batterij. De volledige Snoezle kan uit elkaar gehaald worden om zodoende het polyester doek te wassen. De Snoezle kan samengevouwen worden tot een platte schijf. Op deze manier neemt het apparaat weinig plaats in. De Snoezle kan op het bed van de gebruiker geplaatst worden, maar ook op de grond of op een statief. Met de laatste optie kunnen rolstoelgebruikers ook gebruikmaken van de Snoezle.

Snoezle werd aanvankelijk ontwikkeld voor personen met een intellectuele beperking. In het CrossCare-project zijn nieuwe mogelijke toepassingen van Snoezle in de zorgsector onderzocht.

Snoezle afgetoetst in de proeftuinen

Tijdens het CrossCare-project werden de prototypes van de Snoezle afgetoetst in de proeftuinen om zo het ontwerp te finaliseren tot een eindproduct. In Nederland werden de testen uitgevoerd bij SL Zorg in Bergen op Zoom en Elsresidentie in Margraten en in Vlaanderen bij AZ Groeninge, afdeling geriatrie in Kortrijk, Happy Aging in Hasselt en LiCalab in Genk.

De co-creatiesessies zijn zeer goed verlopen. In totaal zijn 35 personen ondervraagd. Dat was voor het project een zeer waardevolle aanpak. Na elke sessie werd de verkregen feedback teruggekoppeld naar het Pilipili-ontwerpteam. Daar werd de feedback omgezet in concrete aanpassingen en wijzingen van het product (onder andere qua confectie, afmetingen, geluidsfragmenten en kostprijs).

De proeftuinen die vanuit het CrossCare-partnerschap deelnamen aan het traject zijn: Happy Aging, Care Innovation Center, LiCalab en EIZT. Een van de belangrijkste doelstellingen was om het gebruik te verbreden naar diverse doelgroepen. Binnen diverse zorgorganisaties zijn testen gedaan bij dementerenden, personen met een verstandelijke beperking en kinderen met ASS.

Het vervolg

Dankzij een intensieve samenwerking met de verschillende proeftuinen in Vlaanderen en Nederland is vastgesteld dat het toepassingsgebied van de Snoezle veel groter is dan aanvankelijk gedacht. Ook zijn de opmerkingen uit de diverse observaties consequent meegenomen om het product verder te optimaliseren.

Het resultaat is een duurzame Snoezle-tent die kan worden ingezet bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornis, hersenverlamming en epilepsie, maar evengoed bij personen met een mentale beperking, psychische problemen en dementie.

Snoezle wordt gefabriceerd met de visie ‘voor en door de zorg’. Dat betekent dat het product is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zorgsector en dat het nu in de sociale economie wordt gefabriceerd.

Snoezle wordt sinds september 2019 aangeboden via de eigen website www.pendulum.care en zet sterk in op promotie en marktbenadering, onder andere via beurzen en promotiecampagnes.

Bekijk de volgende innovatie

Zivver