Bedal

Veilig en makkelijk vastzetten van katheters

Veilig en makkelijk vastzetten van katheters

Het Vlaamse bedrijf Bedal ontwikkelt en vermarkt innovatieve oplossingen om katheters veilig en gemakkelijk vast te zetten in het lichaam. Bedal is ontstaan vanuit de persoonlijke ervaring van een van de oprichters. Tijdens zijn behandelingen

in het ziekenhuis werd hij geconfronteerd met de praktische problemen die patiënten ervaren met een intraveneuze katheter. Naar aanleiding van deze ervaring ging hij op zoek naar een veiligere en betere fixatie van de katheter.

Klassieke wijze infectiegevoelig

Een katheter dient op een veilige manier vastgemaakt te worden in het lichaam. Op de klassieke wijze gebeurt dat met hechtingen of met pleisters. Deze oplossingen zijn echter weinig efficiënt en kunnen tot infecties leiden. Bedal ontwikkelde hechtingsloze stabilisatieapparaten waarmee katheters op een veilige en efficiënte manier worden vastgemaakt in het lichaam. Het gebruik van een fixatiepleister reduceert de kans op een infectie met 80%. Eén infectie kost direct 12.000 euro en kent een mortaliteit van 30%. Het vermijden daarvan is dan ook cruciaal.

Luchtkussens die zich aanpassen
aan de katheter

De technologie die Bedal gebruikt is gebaseerd op het gebruik van luchtkussens in de kunststof. Zij passen zich aan de vorm van de katheter aan. De technologie biedt verschillende voordelen:

  • Een ‘one size fits all’: één productvariant die geschikt is voor alle merken en maten van katheters;
  • Producten zijn eenvoudig in het gebruik. Na één demonstratie kan de arts ze plaatsen;
  • De producten leveren comfort aan de patiënt. Door het zachte materiaal zijn er geen indrukwonden;
  • De fixatie is dubbel zo sterk dan welk ander beschikbaar product en dus veel veiliger voor de patiënt.

Bedal heeft zes verschillende patenten geregistreerd om deze technologie te beschermen. Het CrossCare-traject was gericht op de Bedal-1 Drainpatch. Dat was het eerste product uit het gamma van Bedal. Het bedrijf heeft in 2020 zijn assortiment uitgebreid van één product naar vijf producten, zodat een ziekenhuis alle soorten van katheters kan fixeren.

Gebruikersfeedback verder uitgediept

De proeftuinen Happy Aging (België) en het Care Innovation Center (Nederland) richtten zich op het verder uitdiepen van de gebruikersfeedback. Van patiënten, verpleegkundigen en artsen zijn interviews afgenomen. Daarnaast is het product getest door de eindgebruikers en artsen. Bovendien zijn ziekenhuisapothekers, artsen en de inkoopafdeling van ziekenhuizen geïnterviewd om hun werking en criteria beter te begrijpen. De resultaten van de testen zijn gepubliceerd en tonen de duidelijke hoge efficiëntie en het gebruikersgemak van de Bedal fixatietechnologie.

Het vervolg

Op een periode waarin het product is ontwikkeld volgde het opzetten van productielijnen en het behalen van de verschillende vergunningen. De producten zijn inmiddels goedgekeurd als medisch product in Europa (CE) en in de Verenigde Staten (FDA).

In België worden de Bedal-producten intussen door vijftien ziekenhuizen gebruikt. Daarnaast zijn distributiecontracten afgesloten in acht Europese landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Zwitserland en Italië.

De volgende stap voor Bedal is het lanceren van de producten op de Amerikaanse markt.